Любовта не е вечна и непреходна. Не приемай за свои
поетичните критерии за вечността на истинската любов и за преходността на привидната... Не, точно обратното е вярно. Истинската любов е само миг, но обърнете внимание! - миг, заради който си струва да изгубиш вечността, да рискуваш цяла вечност. Нима някой би искал такъв миг да продължи завинаги? А и струва ли си вечността да се цени чак толкова високо? Защото животът е промяна, неизменно движение. Постоянна и вечна е само смъртта.
Само за смъртта часовникът спира и стрелките му застиват. Стрелките престават да се движат. В живота времето върви, не спира, и всеки ден поема по нови пътеки.
А и защо да се обвързваме само с една любов? Защо да се насилваме с подобна обвързаност, след като това противоречи на самата природа?
Природата ти дава възможност да познаеш любовта в различните й измерения, защото това, което ще научиш от една жена, не можеш да научиш от друга. Един мъж може да ти предложи такива знания и преживявания, какъвто друг не би могъл да ти даде.
Всяка любов е единствена по рода си. Няма конкуренция между една любов и друга. Едно влюбване не е в конфликт с друго. И колкото повече е любовта, толкова по-богат е човекът.
Затова се обявявам в полза на всичките мъки, страдания, отчаяние и болка, но при едно условие -човек трябва да бъде умен. Неприятностите идват от това, че постъпваме глупаво. И ако човек трябва да се раздели с нещо, нека това бъде собствената му глупост. Но той предпочита да се раздели с любовта и да се вкопчи в глупостта на собственото си мислене.
Бъди умен и любовта ще ти разкрие всички цветове на дъгата, много хора ще ти дадат по нещо и вие взаимно ще се допълвате. Една жена може да докосне само една страна от твоето същество, а всичко друго в теб ще продължава да жадува и да остава неудовлетворено. Един мъж може да докосне само една част от сърцето ти, другите неща в него ще останат недоразвити и непълноценни. Ако продължаваш така, част от теб ще се превърне в чудовище, а всичко останало ще се свива и ще повяхва.
Ако мога да дам на света един-единствен съвет, това ще бъде - помогнете на всеки да преживее колкото се може повече любов.
Нека всеки попадне във вихъра, в циклона на чувствата, и нека в този циклон успее сам да стъпи здраво на нозете си.
Не се опитвайте да скриете човека между четири¬те стени на дома, не затваряйте вратите и прозорците. Вкъщи ще е в безопасност, разбира се, но човекът ще бъде мъртъв. И тогава най-спокойно ще му е в гроба -без тревоги, без проблеми, никой няма да му навреди, дори смъртта ще е безсилна. Нима може да има по-голяма сигурност, по-дълбок покой и по-надеждни удобства от тези в гроба? Мраморна надгробна плоча и име, издялано със златни букви върху нея. А човекът е мъртъв.
Не, това не е начинът да живееш така, че да изживееш живота си докрай и да изпиташ в себе си това, което аз наричам божествено!
Ошо